ZIF-UPGRADE VOOR GRIJZE G3

dmv een 350 MHz G3 processor

PAS OP! De processor (en de hele computer) is gevoelig voor statische lading. Zorg dat u niet statisch geladen bent door bijvoorbeeld de verwarming, een waterleiding, of op z'n minst het metalen chassis van de computer aan te raken.

Vervangen van de processor

Eerst moet de koelvin verwijderd worden. Dit gaat het best met een klein schroevendraaiertje dat in het bovenste gaatje, dat zich aan een zijde van de klembeugel bevindt, te steken en vervolgens voorzichtig iets omlaag te duwen en dan van de nok aan de voet af te halen. De voet zelf kan geopend worden door middel van een hefboom. Nu kan de oude processor uit de voet genomen worden. De nieuwe processor kan nu, nadat even gecontroleerd is of alle pinnetjes recht staan, geplaatst worden. Opletten dat hij diep genoeg in de voet zit en vervolgens de hefboom weer naar beneden doen. Nu de koelvin plaatsen en de klem eerst aan een kant inhaken en dan om de andere nok duwen.

Jumpers

In de grijze G3 computer zit een jumperblok (met een garantiesticker eroverheen) waarmee ondermeer de kloksnelheid van de processor kan worden ingesteld. De jumpers P1 t/m P4 bepalen de kloksnelheid en dienen geplaatst te worden zoals de volgende tabel aangeeft. De 350 MHz die eigenlijk zou moeten is daarmee echter niet instelbaar.
Als u aan de veilige kant wil blijven kunt u de jumpers instellen op 333 MHz.
366 MHz kan echter rustig ingesteld worden, daar de afwijking t.o.v. de opgegeven 350 MHz met slechts 4,5% ruim binnen de toleranties valt.

De positie van het jumperblok

De nummering van de posities op het jumperblok

De overige jumpers dienen onveranderd te blijven!

 

 333 MHz

 366 MHz

 P1

 -

 -

 P2

 X

 X

 P3

 -

 X

 P4

 -

 -

( X = jumper geplaatst )

Het spreekt vanzelf dat na het verbreken van de verzegeling van het jumperblok geen aanspraak meer kan worden gemaakt op eventuele garantie.